Dalam tercari-cari resepi kek pisang, saya terjumpa resepi ni
di blog Kak Ita Masam Manis. Lagi teruja bila En Mat DTS pun
dah try resepi ni. Resepi asal dari Ummi
@ Home Sweet Home. Resepi kek pisang yang
sangat moist dan penuh rasa coklat urainya. Memang sangat best kalau dapat
makan fresh dari oven waktu minum petang.Sesiapa yang nak try resepinya ada
dibawah ni. Minta izin ye Kak Ummi.Terima kasih Kak Ummi.
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee
Rujukan : Buku Lovely
Butter Cakes
Dicuba Rasa dan Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet
Home
Bahan A
150 gm marjerin atau butter*saya
guna butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek*saya guna pisang berangan
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik
sendiri
*saya guna tepung gandum
30 gm chocolate rice ~ ita lebihkan 50 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak letak *saya juga
xletak
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah*saya guna almond nibs
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang
yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila
di gigit
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking papaer dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga
bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni
campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati
dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris
dan dialas (kak ummi guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu
alas)
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni
ita tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada
suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
No comments:
Post a Comment