2013-02-18

Scottish Shortbread


Sumber : koleksi1001resepi



Rasanya lemak manis tapi tidak terlalu manis

Kuantiti tepung jagung yang digunakan sudah cukup
 untuk rasa sedikit crunchy

Biskut ni merupakan biskut tradisional Scotland

Biasanya dimakan time Christmast and New Year

Sangat sesuai dimakan time petang bersama teh o 


ingredients

225g butter
1/2 cawan gula caster
2 cawan tepung gandum
100g tepung jagung
secubit garam

preheat oven to 170°C
cream butter, garam dan gula hingga kembang dan fluffy...dalam 10 minute atau boleh guna food mixer
ayak tepung dan tepung jagung ke dalam butter mixture tadi...gaul cepat supaya semua bahan supaya semua becampur....tetapi jangan over mix.
uli doh sikit (jangan terlebih uli)
roll doh hingga ketebalam 1 cm dan cucuk-cucuk permukaan dengan garfu...potong segi empat panjang seperti foto atas atau terap dengan acuan pilihan anda...
letak atas baking sheet dan bakar selama 25 minit
keluarkan dari oven dan taburkan dengan sikit gula caster

No comments:

Post a Comment