2012-07-02

Banana Chocolate Rice Cake






Dalam tercari-cari resepi kek pisang, saya terjumpa resepi ni di blog Kak Ita Masam Manis. Lagi teruja bila En Mat DTS pun dah try resepi ni. Resepi asal dari Ummi @ Home Sweet HomeResepi kek pisang yang sangat moist dan penuh rasa coklat urainya. Memang sangat best kalau dapat makan fresh dari oven waktu minum petang.Sesiapa yang nak try resepinya ada dibawah ni. Minta izin ye Kak Ummi.Terima kasih Kak Ummi.

BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee  
Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan  Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A
150 gm marjerin atau butter*saya guna butter
150 gm gula kastor 
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek*saya guna pisang berangan
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah 

Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
*saya guna tepung gandum
30 gm chocolate rice ~ ita lebihkan 50 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat

Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak letak *saya juga xletak
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah*saya guna almond nibs
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila di gigit

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking papaer dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak)  dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas (kak ummi guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu alas)
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni ita tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.


No comments:

Post a Comment